Gimnáziumi Események


A Pásztorvölgyiben együtt szavaltuk a Himnuszt

description

Az idén is megünnepeltük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. A nemzeti megemlékezések hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, ápolva és továbbadva kultúránk tárgyi és szellemi értékeit. Az évfordulón nemzeti összetartozást erősítő, új kezdeményezést indított el Szőcs Géza kormánybiztos miniszterelnöki főtanácsadó úr, melyhez akkor csatlakoztunk, sőt, meg is nyertünk. Öt kontinens valamennyi magyar nyelvű általános és középiskolájának részvételével indult útjára a magyar Himnusszal az Együtt Szaval a Nemzet program. A cél a kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása világszerte. Azóta az iskolánkban minden évben együtt szavaljuk a magyar irodalom e gyöngyszemét.



DIÁNAP 2019

Kívülről a diáknap nem tűnik olyan bonyolultnak. Csupán egy buli, két osztály versengése, néhány pletyka innen-onnan és már vége is. Jön az őszi szünet, aztán mindenki mehet pihenni. Nos, ez belülről nem teljesen ilyen. Egészen más! Hosszú hónapok belefektetett munkája, táncpróbák, forgatás, büfé és a stressz, hogy biztos minden sínen van-e, jól összehangoltuk-e a programokat, nem bántottunk-e meg másokat, és tényleg olyan jó lesz-e, mint ahogy azt szeretnénk. A vége pedig valami hihetetlen, és egy pillanat alatt eljön. ...tovább.



Nemzeti VERS-eny: Ezüst minősítés

Ezüst minősítésű oklevélben részesült a Nemzeti VERSenyen való résztvételéért Angyal Virág Pásztorvölgyis tanulónk. Virág több mint kétszáz jelentkező közül jutott a döntőbe, a legjobb huszonhárom közé. A verseny három fordulós volt. Elsőként egy versvideót kellett beküldeniük a versenyzőknek, majd egy videóklipet, az utolsó forduló pedig a hétvégén megrendezett kétnapos döntő volt a Nemzeti Színházban. A videoklipjében Virág Terék Anna Maja című versét dolgozta fel.





Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja

Ebben az évben 2017. október 24-én 20 pásztorvölgyis diák vett részt az Egri Törvényszék a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából középiskolások részére szervezett előadássorozaton. A program témája: Az informatika világának veszélyei és a kiberbűnözés. Először a Jogásszá válás, bíróvá válás folyamatába avattak be bennünket, majd a Kiberbűnözés, végül az Adatvédelem, szerzői jog volt a téma. A program keretében lehetőség nyílt arra is, hogy az érdeklődők az előadások után az előadókkal és bírákkal beszélgessenek.



„Arany 200 busz”-on 3 pásztorvölgyis osztály

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílik a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítás. Az „Önarckép álarcokban” című tárlatnak készítették el az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változatát is. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” július 10-től járta az országot. Egerbe 2017. október 19-én érkezett. Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és a digitális eszközöket is beépítettek, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtottak, de mélyebb tudást is közvetítettek. A kiállításhoz kértünk tárlatvezetés illetve foglalkozást is, hiszen a buszt minden helyszínen múzeumpedagógus kollégák kísérték.

A kiállítás látogatása ingyenes volt. Nagy örömmel fogadtuk, és élveztük e remek, Magyarország leglátogatottabb interaktív kiállítását. Köszönjük a Petőfi Irodalmi Múzeumnak és iskolánk vezetőségének, hogy lehetővé tették a rendhagyó irodalomórákat.



Megemlékezés: 1956 Október 23.

A 9.b osztályos tanulók és iskolánk néptáncosai, 1956-os forradalom eseményeit felidéző műsorukkal emlékeztették a jelenlévőket a múlt tiszteletére, a hazaszeretet összetartó erejének jelentőségére és a közös jövőbe vetett hit erejére. Gratulálunk minden résztvevőnek.



Budapest: Ludwig - Kortárs Művészeti Múzeum

Tavasszal Budapesten jártunk a Ludwig - Kortárs Művészeti Múzeumban, ahol egy művészetpedagógiai foglalkozás keretében az „El nem kötelezett művészet” című kiállítás anyagát ismerhették meg diákjaink. Az átfogó válogatás elsősorban a volt jugoszláv államok, illetve egyes környező országok hidegháborús időszakának avantgárd művészeti tevékenységébe nyújtott bepillantást. A látogatás lehetőségét az egri ARKT építészstúdió által meghirdetett AEKTIVÁTOROK művészeti pályázat révén nyerték el diákjaink. Ezúton köszönjük meg nekik a felajánlást!



WELTERBE IN DEN DEUTSCHSPRACHIGEN LÄNDERN II: Középiskolás csapatverseny

Az Eszterházy Károly Egyetem Német Nyelv és Irodalom Tanszéke 2017. április 10-én "Welterbe in den deutschsprachigen Ländern II" címmel idegen nyelvi versenyt rendezett középiskolás diákokból álló csapatok számára. A versenyen 10 Heves és Nógrád megyei csapat mérkőzött meg egymással. A versenyzők feladata az volt, hogy számítógépes prezentáció segítségével mutassanak be egy olyan helyszínt, amely német nyelvterületen található és a világörökség része. Sokszínű program állt össze, amelyben a természeti és kulturális kincsek – eredeti ötletek és a modern technika segítségével – szórakoztató formában kerültek bemutatásra.

Iskolánk „Wolferl” csapata Salzburg, a zene városának bemutatásával a 2. helyezést érte el. Csapattagok voltak: Komáromi-Nagy Márton 9.a, Papp Bianka 11.a, Rózsa Júlia 9.a osztályos tanulók. Eredményes munkájukhoz gratulálunk!



Matematika mindenkinek!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által meghirdetett verseny országos döntőjében harmadik helyezést ért el csapatunk. A filmet, a szakmaiságot és az előadást egyaránt értékelte a neves zsűri. A csapat tagjai: Kocsis Gréta, Paál Mariann, Richter Anna. Gratulálunk!





NÉMET REGIONÁLIS SZÉPKIEJTÉSI VERSENY

description

2017. február 3-án rendezte meg tizedik alkalommal az Eszterházy Károly Egyetem német tanszéke a Budapesti Goethe Intézet támogatásával hagyományos német szépkiejtési versenyét, amelyen Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye középiskoláinak 11. és 12. évfolyamos diákjai vettek részt. A rendezvény idén is nagy népszerűségnek örvendett, összesen 15 versenyző mérte össze tudását. Iskolánk tanulója Papp Bianka 6. helyezést ért el. Eredményéhez gratulálunk!



Iskolatörténeti pályázatot hirdetett az Egri Városszépítő Egyesület.

description

Az iskolám története című pályázat eredményeit ismertette az Egri Városszépítő Egyesület kedden a Városházán. Az iskolatörténeti pályázat célja, a diákok város iránti elkötelezettségének, szolgálatkészségének, és szeretetének a megerősítése – fogalmazott Soós István, az egyesület elnöke. Az ünnepségen Habis László polgármester elmondta, pedagógus családból származik, ezért fontosnak tartja, hogy Eger megőrizze iskolaváros jellegét. Hangsúlyozta: az önkormányzat fontos feladata, hogy a fiatalokat visszavonzza a megyeszékhelyre.

Két kategóriában – felső tagozatosak és középiskolások – hirdették meg. Mindkét csoportban egy-egy ötvenezer forintos fődíjat, 40, illetve 30 ezer forintos második és harmadik díjat adnak ki.

Középiskolás kategóriában az első helyezett a mi tanulónk, Komáromi-Nagy Márton lett, „Jót s jól” – az iskolám, a PVG története c. munkájával.



Nemzetközi Orosz Nyelvi Olimpia

description

November végén Moszkvában tartották meg a XIV. Nemzetközi Orosz Nyelvi Olimpiát, ahol vizsgákon kívül gazdag kulturális program is várta az olimpia résztvevőit. A Puskin Intézet 1972-ben szervezte meg az első versenyt, amely azóta szép hagyománnyá vált.

A két kategória 50 legjobb résztvevőjének szereplését a szervezők külön oklevéllel díjazták, amelyben Várvölgyi Viktória, gimnáziumunk 11.a osztályos növendéke is részesült az orosz civilizációról szóló versenyfeladatok megoldásáért. Gratulálunk!



Ismét a Pásztorvölgyi a legjobb iskola Egerben!

Avagy bizonyítottuk jelmondatunk, „Jót s jól, ebben áll a nagy titok” hitelességét

A HVG legújabb adatai (2016. november) szerint az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium a TOP 100 legjobb magyar középiskola rangsorában a 82. helyre került. A TOP 20-as listán a két tanítási nyelvű iskolák között az országos ranglistán újabb fergeteges sikert aratott: most az előkelő 4. helyezést érte el, maga mögé utasítva több régi nagy múltú és minden Heves megyei két tanítási nyelvű iskolát.



Brüsszeli tanulmányút

A Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban c. versenyt 2006 óta szervezi az Eszterházy Károly Egyetem Politológia Tanszéke, melyet 2007-től az Agria Universitas Egyesület is támogat. Iskolánk tanulói rendszeresen részt vesznek ezen a megmérettetésen, többször első helyezést is szereztek. A „Diktatúrák, diktátorok a XX. században" című verseny 2016. január 27-i országos döntőjében a Pásztorvölgyi Gimnázium csapata (Szabó Bálint, Szívós Gergely Győző, Darvai Dávid) Fekete Valér tanár úr felkészítésével I. helyezést ért el, és egy nemzetközi tanulmányúttal díjazták őket, amely Brüsszelbe szólt.



Felfedezzük Európát!

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által indított „Fedezd fel EUrópát!” című pályázaton a 9.a osztály kisfilmjével a nyertes csapatok közé került. A nyereményük egy budapesti kirándulás. Gratulálunk!





Pásztorvölgyis sikerek a városi díszünnepségen

Kitüntetéseket adott át Habis László polgármester október 23-án, a Gárdonyi Géza Színházban tartott városi díszünnepségen. Idén mindhárom diákoknak odaítélt díjat Pásztorvölgyis tanuló kapta. Kimagasló tanulmányi eredményéért, hazai és nemzetközi versenyeredményeiért Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Komáromi-Nagy Mártonnak adományozta a „Kiváló egri diák” kitüntetést. Továbbá kiváló tanulmányi eredményéért és kimagasló sportteljesítményéért „Eger város jó tanulója, jó sportolója” elismerő címet kapta Hócza Hanna atléta, valamint Szívós Győző Gergely vízilabdázó.



Riporter kerestetik

Május 9-én iskolánk csapata eredményesen szerepelt a "Riporter kerestetik" verseny országos fordulóján Esztergomban. A neves zsűritagok értékelése és néhány nagynevű iskola „legyőzése” sikert jelent számunkra. Gratulálunk a csapatnak: Angyal Virág, Csányi Eszter, Váradi Zsanett.



Élő történelem óra a Pásztrovölgyiben

Mint minden évben, tanulóink idén is meglátogatták az aushwitzi haláltábort, Birkenauval. A látogatás előtt diákjaink történelem óra keretében kaptak történelmi háttér információt az eseményekről. Ezt követően Krakkó szépségeivel, a reneszánsszal, gótikával, történelmi városmaggal ismerkedtek.



A Pásztorvölgy fénye - a Pásztorvölgyi a legjobb iskola a megyében

description

Az Egri Pásztorvölgyi Gimnázium a TOP 100 legjobb magyar középiskola rangsorában a 90. A TOP 20-as két tanítási nyelvű iskolák között az országos ranglistán újabb fergeteges sikert aratott: (tavaly az 5. helyen állt), most előkelő 3. helyezést érte el, maga mögé utasítva több régi nagy múltú és minden Heves megyei két tanítási nyelvű iskolát. Büszkék vagyunk az iskolánkra, az impozáns, szokatlan formájú, hófehér falú épületre is. „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.” – írta Kazinczy, s ez az idézet tükrözi iskolánk szellemiségét is.

A fiatalos lendületű iskolánk tehát kiemelkedő eredményeket mutat a tanulás, a sport és a diákélet sok más területén is. Büszkék vagyunk nemes, rangos, szép hagyományainkra, nyugodt környezetünkre, felkészült és összetartó tanárainkra, akik közös célért dolgoznak: nyitott, kreatív, felelős személyiségű, az élet kihívásaira felkészült fiatalokat neveljenek.

A TOP rangsort központi feladatsorok, országos kompetenciamérések, tanulmányi és érettségi eredmények, tanulmányi versenyek és a felsőoktatási felvételi rangsor alapján – tehát objektíven – állították össze.



Országos Középiskolai Filmszemle: 3. helyezés

description

Pásztorvölgyis siker az 10. Országos Középiskolai Filmszemlén, ahol Bata Zalán, 10.a osztályos tanulónk 3. helyezést ért el. Gratulálunk!

A pályázatra készült alkotás sok más egyéb alkotással egyetemben megtekinthető a filmszemle hivatalos honlapján.



Megyei népmese- és népballadamondó verseny

Ismét összegyűltek az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnáziumban a népmeséket és népballadákat lelkesen hallgató és előadó fiatalok, valamint tanáraik. A minden év őszén megrendezendő versenyre idén is számos jelentkező akadt, legtöbben iskolai fordulók, háziversenyek győztesei.

Idén szép sikert ért el Darvai Dávid, iskolánk 12. a osztályos tanulója. Ő bizonyult a legjobb előadónak, ezzel hosszú idő után újra Pásztorvölgyis diáké lett az első helyezés. Mivel az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium hagyományos versenyei között tartja számon a Heves megyei népmese- és népballadamondó versenyt, jövőre is tárt kapukkal vár minden lelkes diákot, aki előadásával szeretné színesíteni a jövő őszi rendezvényét.



Múzeumlátogatás

Az Együtt szaval a nemzet pályázat nyerteseként november 13-án 40 pásztorvölgyis diák kapott lehetőséget, hogy tárlatvezetéssel meglátogassa a Magyar Nemzeti Múzeumot. Betekintést nyertünk a múzeumi élet mindennapjaiba, az éppen akkor zajló régészeti előadásnak köszönhetően. Részt vettünk egy részletes múzeumbemutatáson, ahol végig kísértük a magyar történelmet a honfoglalástól a Rákóczi-korig. Több magyar történelmi kincset mutattak meg nekünk, köztük a nagy gonddal őrzött koronázási palástot, amit Szent István is viselt. Ezután egy rövid, de kellemes sétahajókázáson tekintettük meg a város nevezeteességeit.



Élő történelem óra: Recsk

Iskolánk csoportja múzeumi óra keretében a recski munkatábort tekintette meg, ahol 1950-53 közt, politikai okokból majd 2000 embert tartottak fogva. A múzeum meglátogatása mellett körbesétáltuk az egykori tábor területét is.



Salzburg, München, Oktoberfest

Pénteken kora reggel indultunk útnak, és mesés tájak, csodálatos látnivalók, gyönyörű időjárás kísért minket mind a három napon. Sétáltunk Salzburg belvárosában, felmásztunk a város fölé magasodó Hochensalzburgra, megkóstoltuk a Fürst kávézó finomságait. A Münchentől 60 km-re délre fekvő Kreuth am Tegernsee-ben éjszakáztunk. Reggeli után innen indultunk Münchenbe, ahol kívülről megtekintettük az Allianz Arénát, ellátogattunk az 1972-es müncheni olimpia helyszínére, gyalogosan felfedeztük az óváros nevezetességeit (Brienner Strasse, Szent Mihály templom, Frauenkirche, Marienplatz, Városháza, Alte és Neue Residenz, Operaház). Ellátogattunk a Hofbräu sörfőzdébe és a sörfesztiválra, ahol vidáman szórakoztunk a hangulatos forgatagban. Rátermett sofőreinknek köszönhetően vasárnap délelőtt már újra iskolánk parkolójában voltunk. Mindannyian úgy váltunk el, hogy jövőre megismételjük!



Demokráciajáték a Parlamentben

description

2014. szeptember 19-én 20 diák egy napig képviselő lehetett a Parlamentben és a teljes törvényalkotási folyamattal ismerkedett. Hiller István, a Magyar Országgyűlés alelnökének megnyitója után plenáris ülésen vitatkoztunk, majd bizottsági üléseken érveltünk és szavaztunk, a frakcióülésen megbeszéltük a teendőket, aztán újabb plenáris ülésen egy végső szavazáson eldöntöttük a törvényjavaslat sorsát, végül egy sajtótájékoztatón értékeltük a történteket. Alaposan fel kellett rá készülni, de izgalmas volt!



DÖK és Gólyatábor 2014 augusztus Poroszló

Képgaléria...



Pásztorvölgyi szeretlek: 20 éves volt iskolánk

description

Iskolánk mostani és korábbi vezetőivel, tanáraival, diákjaival és társintézményeivel közösen ünnepelte meg fennállásának 20. évfordulóját. A gálaműsoron verssel, tánccal, zenével köszöntöttük az iskolát, egymást, és vendégeinket. A jó hangulatú színvonalas műsor végén egy közös dallal, köszöntöttük iskolánkat. Képgaléria.



Élő történelem óra a Pásztrovölgyiben

Mint minden évben, tanulóink idén is meglátogatták az aushwitzi haláltábort, Birkenauval. A látogatás előtt diákjaink történelem óra keretében kaptak történelmi háttér információt az eseményekről. Ezt követően Krakkó szépségeivel, a reneszánsszal, gótikával, történelmi városmaggal ismerkedtek.



Nálunk jártak a College Saint Paul diákjai

description

Nagyon nagy izgalommal vártuk mi, a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium tanulói a francia cserediákok érkezését. Tavaly októberben egy feledhetetlen hetet töltöttünk el Náluk, és szerettük volna viszonyozni jóságukat és kedvességüket, reméltük, hogy a mi vendégszeretetünk által a rezé-i College Saint-Paul iskola tanulói is betekintést nyerhetnek a magyar kultúrába, a magyar életbe. Élménybeszámoló.



Versmaraton

description

Csányi Eszter 9. osztályos tanulónk a Versmaraton 2014 Költészetnapi országos versíró versenyen I. helyezést ért el. Gratulálunk! A győztes verse. Emléklap.



Országos középiskolai illemtani versenyen

description

2014.április 10-én iskolánk csapata részt vett az Országos középiskolai illemtani versenyen Győrben. Tíz csapat került a döntőbe, ahol a 11.a-s lányok kreatívan, bátran, határozottan mutatták meg tudásukat és végül megnyerték a versenyt olyanokkal szemben, akik többször részt vettek már ezen a megmérettetésen, illetve tantárgyként tanulják a protokollt. A csapat tagjai: Czipó Katalin, Domoszlai Patrícia, Várallyai Anett. Jutalomként részt vehetnek a Nemzetközi Egyetemi és Főiskolai Kommunikációs, Viselkedéskultúra és Protokoll versenyen májusban.



Eger városi német nyelvi szépkiejtési emlékverseny

Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégiumban már több éves hagyománya van a „Dr. Habis György Eger városi német nyelvi szépkiejtési emlékverseny”-nek. A vetélkedő városi szintű megrendezésére negyedik éve kerül sor az intézményben. Az idei megmérettetésen, 2014. március 18-án, 9 középfokú tanintézmény 19 diákja vett részt. Iskolánkat 3 tanuló képviselte a megmérettetésen: Várallyay Anett 11.a osztályos diákunk 2. helyezést, Till Schäfer 9.b osztályos diákunk 4. helyezést, Hliva Dóra 12.a osztályos diákunk 10. helyezést értek el. Eredményes szereplésükhöz gratulálunk és munkájukhoz további sok sikert kívánunk!



A Pásztorvölgyiben is "Együtt Szaval a Nemzet"

description

Az idén 25. alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. A nemzeti megemlékezések hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, ápoljuk és továbbadjuk kultúránk tárgyi és szellemi értékeit. A Magyar Kultúra Napján, 2014. január 22-én az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium minden tanára, tanulója – kicsiktől a nagyokig csatlakozott az Együtt Szaval a Nemzet programhoz, melyben a világ valamennyi magyar nyelvű általános és középiskolájának részvételével együtt szavaljuk Kölcsey költeményét. Az aulánkban a Himnusz születésének évfordulója alkalmából ünnepi díszbe öltözve szavaltuk Darvai Dávid vezetésével nemzeti imánkat, melyet az Egri Városi Televízió is felvett.

description

Az esemény a magyar közösségek összekapcsolásán túl jelentős mérföldköve annak a kezdeményezésnek, amely keretében több száz fiatal töltheti fel szavalatait az Együtt Szaval a Nemzet YouTube csatornára. A legnézettebb és a legnagyobb tetszést kiváltó szavalatok iskolái, szavalói jutalmakat kapnak. Kérjük iskolánk minden tanulóját, dolgozóját, ismerőseinket, támogatóinkat, szavazzanak ránk! Iskolánk felvétele a Youtube-on.



Karácsonyi Koncert

description


Aranykapu Alapítvány Gálaműsor

A Pásztorvölgyi Iskolában már 10 éve működik néptánc oktatás a Világ-Virága Művészeti Iskola keretein belül. A Hosszúlépés és a Virgoncok tánccsoport immáron 4. alkalommal lépett fel az Aranykapu Alapítvány által szervezett jótékonysági gálán. A 14-20 éves táncosok két produkcióval is emelték az est fényét. Az egyik a Fény és árnyék volt, melyben az árnyékok önálló életre kelnek. A másik műsorszám a Rorate címet kapta, melyben egy adventi hangulatú Feket István novellát meséltek el a tánc nyelvén. Köszönjük Nekik!



Újabb Pásztorvölgyis siker

description

Avagy bizonyítottuk jelmondatunk „Jót s jól, ebben áll a nagy titok” hitelességét A HVG adatai szerint az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium a két tanítási nyelvű iskolák között az országos ranglistán újabb fergeteges sikert aratott: az előkelő 5. helyen áll, maga mögé utasítva több régi nagy múltú és minden Heves megyei két tanítási nyelvű iskolát. Teljes cikk....



Francia cserekapcsolat

Ez év januárjában kezdtünk el levelezni francia diákokkal, az események felgyorsulása azonban mindenkit meglepetésként ért, amikor a forró nyár közepette arról kaptunk hírt, hogy lehetőségünk van rá, hogy ősszel Franciaországban, a Nantes-hoz közeli, Rezé székhelyű Collége Saint-Paul magániskola huszonkét diákja és családjaik vendégül lássanak minket egy hétre. Ezt a nagyszerű lehetőséget bűn lett volna kihagyni, így már valamennyien ősz elején elkezdtünk tervezgetni, és lassan a fogadó francia társainkkal is felvettük a kapcsolatot. Mindannyian izgatottan vártuk az utazás napját, hiszen néhányunk még sosem repült repülőgéppel, sőt még nem érzett francia talajt sem a lába alatt. Tovább...



DIÁKNAPOK 2013

description

Talán minden gimnazista életében a legemlékezetesebb a harmadik év első két hónapja, mely időszakot izgatott készülődés jellemez. Ez a 11. évfolyamos osztályok próbája, hogy meg tudják-e oldani a feladatot, a diáknap megszervezését. Az egész persze rengeteg energia befektetést, rohangálást, kompromisszumot és időt igényelt. De hol is kezdődött nálunk az egész? Az elképzelés hamar megszületett, és szinte hihetetlen módon, mindenkinek elnyerte a tetszését. Az, hogy kit jelöljünk még a tavalyi év végén, vita nélkül sikerült eldöntenünk. Majd szeptemberben elkezdődött a nagy munka. Minden bizonnyal a tanáraink agyára mentünk, és ahogy telt az idő, már nemhogy csak testben, hanem egyre inkább testben sem vettünk részt az óránkon, viszont az egész napunkat az iskola falai közt töltöttük.

description

De megérte. Ha bárki megkérdezné az osztályt, egyhangúan azt felelnénk, hogy egy rááldozott perc sem volt hiábavaló. Az volt a célunk, hogy ez a két nap jó hangulatban teljen, hogy a programjainkkal felkeltsük a diáktársaink érdeklődését, hozzuk ki magunkból a legjobbat, mind a film, mind a tánc kapcsán. Reméljük, hogy sikerült valami olyasmit összehoznunk, amire még sokáig emlékezni fognak! Képgaléria.



Oroszul tanuló diákok Budapesten

description

Iskolánkban második idegen nyelvként nem csak a német és a francia nyelv választható, hanem az orosz nyelv is. Ebben az évben először fordul elő, hogy minden évfolyamon (9. - 13.) van egy lelkes diákcsoportunk, akik az orosz nyelvvel és kultúrával szeretnének megismerkedni. Eddig irigykedve néztük társainkat, amikor lázas izgalommal készültek a német vagy francia utazásra, illetve cserepartnerük fogadására. Tovább... Képgaléria.



"Lépj közelebb" roadshow és Dr. Zacher Gábor előadása volt iskolánkban.

A roadshow December 18.-án kedden érkezett iskolánkba. A programon iskolánk diájai is részt vettek. Képgaléria!

Ugyan ezen a napon, iskolánk vendége volt Dr. Zacher Gábor toxikológus. A magas színvonalú, rendkívül érdekes elődadást, mely után személyesen is lehetett kérdezni az előadót, diákjaink vastapsal köszönték meg. Képgaléria!



Sítábor: Gerltzen Alpe

Ebben az évben is felkerekedtünk megküzdeni az Alpok havas lejtőivel. A Gerltzen Alpe síterep remek alkalmat biztosított arra, hogy mindenki tesztelhesse sítudását, és kellemesen elfáradjon. 2014-ben újra jövünk! Képgaléria!



Élő történelemóra

Iskolánk tanulói minden évben, kihelyezett történelem óra keretében tanulmányozhatják a román és a gótika stílusát, Bélapátfalva közelében fekvő egykori kolostorban.



Pásztorvölgyis diákok a jelnyelv napján

Iskolánk 30 tanulója vett részt a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Heves Megyei Szervezete (SINOSZ) által szervezett Jelnyelv napján november 9-én. Egy érzékenyítő óra keretében ismerkedhettek a jelnyelv sajátosságaival, a siketek és nagyothallók életével, lehetőségeivel és megtapasztalták, hogy siketekkel is lehet beszélgetni, hogy ők is teljes életet tudnak élni és legalább olyan vidámak, mint mi, hallók. Délután színházi előadást és táncbemutatót láttunk siket előadókkal. Nagyon érdekes volt! HEOL cikk. Képgaléria!



Diáknapok 2012

Képgaléria!



Október 23. Ünnepi megemlékezés

description

Minden műsorra ünneplőt veszünk, és emellett a szívünket, lelkünket is ünnepi díszbe öltöztetjük. Ez történt ma, október 19-én is a Pásztorvölgyiben. Az ünneplés fényét emelte, hogy a kárpátaljai Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola a Rákóczi Szövetség jóvoltából lehetőséget kapott, hogy ellátogasson hozzánk, és a határon túli magyar középiskolások velünk együtt emlékezzenek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Egészen varázslatos, megható, szívhez szóló összeállítást mutatott be iskolánk 10. a osztálya, amelyet Szerencsi Judit tanárnő rendezett. A díszlet sem volt szokványos, zászló, falevelek, gyertyák, bőrönd, fogas ballonkabátokkal - Kántorné Urbán Csilla tanárnő munkája. A diákok az iskola aulájának lépcsőjén nemzeti színbe öltözve álltak.

A Himnuszt is élő zenei kísérettel (Szalay Eszter - hegedű, Décsei László - zongora, Erdész Márton - gitár) énekelte az iskola minden diákja. Az október 23-i események történelmi ismertetése mellett helyet kapott sok szép vers, értékes Márai-gondolat. A Bárhogy lesz, úgy lesz dallamára képek idézték a forradalmat. A Ha én rózsa volnék dalra rövid táncot koreografált Bódi Vanessza.

description

Az osztály cserediákja, Pablo Gomez spanyolul verselt a szabadságról. Az összeállítás legemelkedettebb pillanatai voltak, amikor Losonczy Ildikó tanárnő a Hazám, hazám kezdetű népdalt énekelte. Márai Mennyből az angyal című költeménye sokaknak könnyet csalt a szemébe, melyet Darvai Dávid szavalt el. Befejezésül Szatmári Andrea tanárnő és Szabó Mira előadásában Csézy Itthon a legjobb című dalát hallhattuk, melyet a közönség ihletett csenddel fogadott, és meghatódott vastapssal köszönt meg. Képgaléria.

Szívből köszönöm, és gratulálok minden résztvevőnek.

Kántor Zsolt
igazgató



Népmese és Népballadamondó verseny volt iskolánkban

description

A sokéves hagyományokhoz méltóan idén is megrendezték a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnáziumban a Heves megyei népmese- és népballadamondó versenyt. Az október 18-án délután megtartott verseny a szakmai zsűri véleménye szerint kimagaslóan színvonalasra sikerült. Ez alkalommal az iskola vendégeként a zsűri elnöke volt Saárossy Kinga színművész, Eger megyei jogú város alpolgármestere, a zsűri tagjai pedig Nádasy Erika színművész, valamint dr. Kusper Judit, PhD főiskolai docens az Eszterházy Károly Főiskola magyar irodalomtudományi tanszékéről. A versenyre a korábbiakhoz képest többen jelentkeztek, ami eleve jó alapokat biztosított ahhoz, hogy a verseny színvonalasra sikerüljön. Képgaléria.

A verseny részleteiről bővebben itt olvashattok.



Vízitábor: Sonkád - Gergelyiugornya

Képgaléria. A túráról bővebben itt olvashattok.



DÖK és Gólyatábor 2012 augusztus Poroszló

Képgaléria...



Gimnáziumi Ballagás

Képgaléria...